Mimo tego, że cykoria jest znana od ponad dwóch wieków, kawa z cykorii stała się popularna dopiero w ostatnich latach. Ten gorący napój smakuje niemal jak tradycyjna kawa, ale powstaje z korzenia cykorii. Kawa z cykorii jest często stosowana wśród osób, które starają się zmniejszyć spożycie kofeiny oraz tych, którzy chcą czerpać z cykorii korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie stanu zapalnego, obniżenie poziomu cukru we krwi czy poprawa funkcjonowania układu trawiennego.

Jak powstaje kawa z cykorii

Kawę z cykorii uzyskuje się przy użyciu korzeni tej rośliny. Najpierw są one prażone, a następnie mielone. Kawa z cykorii jest spożywana sama lub mieszana z normalną kawą w celu wzbogacenia smaku. Chociaż historia kawy z cykorii nie jest do końca znana, dzisiaj można ją znaleźć w wielu częściach świata i jest często używana jako alternatywa dla zwykłej kawy.
Korzeń cykorii zawiera wiele składników odżywczych

Surowy korzeń cykorii zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Białko
  • Węglowodany
  • Tłuszcz
  • Błonnik
  • Witamina B6
  • Magnez
  • Potas
  • Fosfor
  • Kwas foliowy

Należy pamiętać, że procent składników odżywczych w kawie z cykorii jest stosunkowo niski, ponieważ jednorazowo zaparza się tylko niewielką ilość korzenia. Niemniej jednak spożywanie tego napoju może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych.

Poprawia pracę układu trawiennego

Korzeń cykorii jest źródłem inuliny, rodzaju błonnika prebiotycznego, który pomaga w odchudzaniu i wspomaga funkcjonowanie jelit. Inulina sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym i pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Korzeń cykorii jest też dobrym źródłem błonnika, który może pomóc w problemach z przewodem pokarmowym. Przynosi również ulgę w przypadku zaparć.

Może obniżyć poziom cukru we krwi

Wykazano, że inulina pomaga regulować poziom cukru we krwi, poprawiając metabolizm węglowodanów. Badania wykazały, że ekstrakt z korzenia cykorii może opóźnić lub zapobiec wczesnemu wystąpieniu cukrzycy. Cykoria może być dobrym dodatkiem do planu diety cukrzycowej, aby wspomóc leczenie tego powszechnego obecnie schorzenia.

Ma właściwości przeciwzapalne

Cykoria może zwalczyć stan zapalny ze względu na zawartość polifenolów. U osób regularnie pijących kawę z cykorii zaobserwowano znaczną poprawę odkształcalności czerwonych krwinek, która obrazuje zdolność organizmu do reagowania na stan zapalny poprzez przywracanie komórek do ich pierwotnego stanu. Oznacza to, że cykoria może zmniejszyć stan zapalny, który może być przyczyną wielu chorób.

Naturalny przeciwutleniacz

Ekstrakt z korzenia cykorii jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze, które są zdolne do eliminacji wolnych rodników w organizmie, co zapobiega uszkodzeniu komórek. Dzięki temu jesteśmy chronieni przed wieloma chorobami. Kawa z cykorii stymuluje system obronny organizmu i oczyszcza go.

Kawa z cykorii jest wolna od kofeiny

Cykoria kawa może być doskonałym sposobem na ograniczenie spożycia kofeiny. Kofeina w dużych ilościach wiąże się z działaniami niepożądanymi, takimi jak nadpobudliwość, rozdrażnienie, niepokój i bezsenność. Kawa z cykorii jest doskonałym substytutem zwykłej kawy dla tych, którzy chcą zmniejszyć spożycie kofeiny. Niektórzy dodają kawę z cykorii do gorącej wody, aby uzyskać napój całkowicie pozbawiony kofeiny, inni z kolei mieszają ją z niewielką ilością normalnej kawy, aby cieszyć się smacznym napojem o niższej zawartości kofeiny.

Przeciwwskazania

Chociaż kawa z cykorii jest powiązana z korzyściami zdrowotnymi, nie jest zalecana wszystkim. Cykoria może wywołać reakcję alergiczną u niektórych osób, powodując objawy takie jak ból, obrzęk i swędzenie w jamie ustnej. Ponadto nie zaleca się stosowania kawy z cykorii u kobiet w ciąży, osób mających problemy z żylakami, hemoroidami i układem nerwowym.

Background obraz autorstwa jcomp - www.freepik.com
Tags: