Cykoria zamiast kawy? Natomiast dokładnie jej korzeń to doskonała oraz dobra opcja dla zwykłej kawy z kofeiną. Cykoria kawa otrzymuje się z opalanego korzenia rośliny oraz najważniejszym jej elementem jest inulina więc naturalny prebiotyk. Prebiotyki niezbędne są w naszym systemie żeby nakarmić przydatne bakterie, jakie tymczasem dajemy z zewnątrz z pomocą probiotyków. Tak zatem żeby owe potrzebne bakterie rozwijały się oraz sobie doskonale żyły w naszym systemie należy zagwarantować im cenne jedzonko natomiast inulina zamknięta w cykorii właśnie nim jest.

Cykoria – garść głównych danych

Cykoria to warzywo, jakie uznawano już w starożytności. Polecano je osobom, jakie zmagały się z kłopotami trawiennymi. Obecnie wiemy, iż cykoria ma w sobie wiele magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C. Nie jedynie stymuluje apetyt, lecz także pozytywnie oddziałuje na funkcję wątroby oraz pełny system pokarmowy. Warzywo to jest zalecane przede wszystkim osobom, jakie chorują na cukrzycę bądź mają duży poziom cholesterolu we krwi. Cykoria podnosi też zawartość wykonywanego podczas laktacji mleka, więc nie powinny o niej zapominać karmiące mamy.

Wykorzystanie

Cykoria funkcjonuje niezwykle pozytywnie na system pokarmowy, przyspieszając apetyt oraz doskonale oddziałując na funkcję wątroby, dzięki czemu tworzy ona większą ilość żółci. Korzyścią jedzenia cykorii jest również to, iż podnosi zdolności systemu w obszarze wytwarzania czerwonych krwinek oraz polepsza funkcję nerek. Powinny wykorzystywać ją osoby zmagające się z wielkim poziomem cholesterolu i z cukrzycą, natomiast również panie w czasie laktacji, ponieważ podnosi ilość mleka do karmienia dziecka. Uznawana jest dodatkowo za bezkofeinowy zastępnik kawy, dzięki temu, iż pobudza system.

Kawa z cykorii


Korzeń cykorii stosuje się do produkcji kawy – wpierw odpowiednio się go suszy, natomiast potem piecze oraz rozdrabnia. Kawa z cykorii jest trunkiem bezkofeinowym, jej smak podkreśla smak kawy rozpuszczalnej. Dobre wartości kawy z cykorii powodują, iż jest ona zalecana poprzez żywieniowców. Pobudza przemianę materii, podnosi wrażenie sytości, natomiast pita z dodatkiem mleka podnosi przyswajalność magnezu i białka.

Kawa z cykorii jest pozbawionym kofeiny prostym wywarem o dobrym wpływaniu na system. Cykoria będąca głównym elementem trunku jest warzywem popularnym oraz stosowanym już od okresów starożytnych. Nadaje się jej oddziaływanie zdrowotne oraz duże wartości wzmacniające. Cykoria jest lekkostrawna – w 100 g daje 23 kcal, tymczasem w szklance kawy zbożowej z cykorią znajduje się blisko 5-15 kcal. Cykoria uprawiana jest zwłaszcza w Europie, Azji, Ameryce oraz Afryce Północnej. W Polsce wysiewana jest w kwietniu oraz maju.

Winter obraz autorstwa freepik - www.freepik.com
Tags: